6 faktorer: Så påverkar kontorsstädning produktivitet och hälsa

I en värld där arbetsdagar ofta sträcker sig längre än vad klockan visar, är det lätt att glömma bort vikten av en ren och hälsosam arbetsmiljö. Visste du att kvaliten på kontorsstädningen inte bara påverkar ditt välbefinnande utan även din produktivitet? Låt oss djupdyka i hur du kan identifiera en väl genomförd kontorsstädning och förstå dess direkta koppling till din arbetsprestation och hälsa.

Tecken på att kontorsstädningen är av hög kvalitet

En välstädad arbetsplats är mer än bara ett rent skrivbord. Det handlar om detaljerna: från fläckfria golv och dammfria ytor till fräscha och doftfria toalettutrymmen. När du kliver in i ett kontor som professionellt städats av PIMA, märker du direkt skillnaden. Det är inte bara det synliga som räknas – utan bakterier och virus som inte syns med blotta ögat hanteras också effektivt, vilket skapar en säkrare arbetsmiljö för alla.

professionell kontorsstädning

Hur kontorsstädning ökar din produktivitet och hälsa

Det är bevisat att renlighet på arbetsplatsen spelar en stor roll när det kommer till vår psykiska och fysiska hälsa. En studie publicerad i ”Journal of Occupational and Environmental Medicine” visar att regelbunden och grundlig rengöring minskar smittspridningen av sjukdomar, vilket leder till färre sjukdagar och högre produktivitet vilket är positivt för verksamheten för färre sjukdagar leder till lönsamhet inte bara för företag utan även för de anställda. Dessutom bidrar kontorsstädning till lägre stressnivåer och högre arbetsglädje. Du som är ansvarig för kontorsmiljön kan med säkerhet veta att arbetsutrymmen är rena och väl underhållna gör att du kan fokusera bättre på dina arbetsuppgifter utan att bli distraherad. Här kommer en lista på 6 faktorer som en ren kontorsmiljö bidrar till. 

1. Luftkvaliten

Genom regelbunden kontorsstädning minskas mängden damm, pollen och andra allergener i luften effektivt, vilket är avgörande för att skapa en hälsosammare arbetsmiljö. Detta är särskilt viktigt för personer med allergier eller astma, eftersom det underlättar andningen och förbättrar deras förmåga att koncentrera sig på arbetet.

2. Ordning

En välorganiserad arbetsplats minskar visuellt brus och bidrar till en känsla av kontroll och effektivitet, vilket i sin tur minskar känslan av att vara överväldigad och främja mental klarhet.

Kontorsstädning skapar en trygg och trivsam vardag.

3. Fysisk hälsa 

För att främja fysisk hälsa och välmående på arbetsplatsen är det viktigt att vidta åtgärder som både förebygger skador och upprätthåller hög hygien. Genom att säkerställa att golvytor hålls rena och fria från spill minskar vi effektivt risken för halkolyckor och de skador som kan följa. Samtidigt spelar regelbunden desinficering av ofta berörda ytor, som dörrhandtag och tangentbord, en kritisk roll för att förhindra smittspridning av bakterier och virus, vilket är avgörande för att skydda medarbetarnas hälsa. Dessa åtgärder bidrar gemensamt till en säkrare och mer hälsosam arbetsmiljö, vilket är grundläggande för att främja det psykiska och fysiska måendet på arbetsplatsen.  

4. Arbetsflöde

Minskade avbrott i arbetet spelar en avgörande roll för arbetsmiljön. Ett rent och välorganiserat kontor optimerar produktiviteten genom att minska den tid som annars spenderas på att söka efter dokument eller verktyg, vilket direkt leder till effektiva arbetsflöden. Dessutom bidrar en ren arbetsmiljö till att förmedla ett budskap till de anställda om att deras välbefinnande värderas högt. Detta kan i sin tur öka deras lojalitet och arbetsmoral samt attrahera ny personal. Tillsammans utgör dessa faktorer en stark grund för förbättrad produktivitet på arbetsplatsen. Vår tjänst arbetsplatsservice som vi erbjuder är ett perfekt val för underhåll av kontor och hjälper till att skapa ett bra arbetsflöde. Vi på PIMA tar även hand om hela din fastighet kolla in vårt utbud inom fastighetsservice.

5. Naturlig harmoni

Växter och grönområden inom kontorsutrymmen har visat sig ha en positiv inverkan på medarbetarnas psykologiska hälsa. Forskning indikerar att närvaron av växter i arbetsmiljön kan minska stress, förbättra humör och öka koncentrationen. Gröna växter bidrar till att skapa en lugnare och mer avkopplande atmosfär, vilket kan minska upplevelsen av arbetsrelaterad ångest och trötthet. Dessutom förbättrar växter luftkvaliteten genom att öka syretillförseln och filtrera bort skadliga föroreningar, vilket bidrar till fysisk hälsa och välmående. Genom att skapa en ”Grön Oas” på kontoret kan företag stödja sina anställdas mentala och fysiska hälsa, vilket leder till en mer harmonisk och produktiv arbetsmiljö. Vi på PIMA kan hjälpa dig med växtservice som en del av vårt Facility Service-utbud. 

6. Positiva känslor

En studie från UC Berkeley Greater Good Science Center bekräftar att en ren och trivsam arbetsplats inte bara ökar positiva känslor utan är avgörande för medarbetares kreativitet. Den visar på vikten av en miljö som stödjer innovativt tänkande och framhäver framsteg i meningsfullt arbete, vilket är essentiellt för att stimulera både motivation och kreativitet. En trivsam miljö bidrar till en atmosfär där innovation och nya idéer kan blomstra, vilket är essentiellt för framgång och utveckling inom alla yrkesområden.

Pimas lokalvårdare utför kontorsstädning

PIMA : Kontorsstädningen som gör skillnad

Vårt mål på PIMA är att leverera städtjänster som överträffar våra kunders förväntningar. Vi förstår vikten av en ren arbetsmiljö och dess inverkan på både välbefinnande och produktivitet. Dessutom använder vi oss av de senaste metoderna och miljövänliga rengöringsprodukter för att säkerställa att ditt kontor inte bara ser rent ut utan också är hälsosamt och inbjudande.

Att skapa en produktiv och hälsosam arbetsmiljö börjar med enkelheten och vikten av ett rent kontor. Som kontorsansvarig innebär ett engagemang för kvalitativ kontorsstädning en direkt investering i både företagets framtid och medarbetarnas välbefinnande. PIMAs servicepersonal är dedikerade till att bidra till er framgång genom att erbjuda förstklassiga städtjänster som strävar efter att inte bara uppfylla utan även överträffa era förväntningar.

Är du redo att uppleva skillnaden med PIMA och se hur en riktigt ren arbetsplats kan förbättra din produktivitet och hälsa? Kontakta oss idag för att lära dig mer om våra anpassade städtjänster.

Vi erbjuder kontorsstädning över hela Sverige – Kontorsstädning Stockholm, kontorsstädning Malmö, Kontorsstädning Göteborg.