Hur vet man att det är rent efter städning?

Hur vet man att det är rent efter städning? Det är en av de frågor som man som kund ställer sig när man har en städleverantör. Eller till och med när man städar själv. I detta blogginlägg besvarar vi de vanligaste frågorna kring kvalitetskontroll.

Hur vet man att det är rent efter städning?

Kvalitetskontroll handlar om att med olika metoder kontrollera att städningen har uppnått det resultatet man vill uppnå. I vissa fall vill du som kund att det ska se rent ut, det kallas visuell kontroll. I andra fall är det viktigt att det är mikrobiologiskt rent, då används ATP-provtagning eller annan mikrobiologisk provmetod.  För att kunna kontrollera att det är rätt, måste vi ha olika metoder. Redan vi första mötet med kunden bestämmer vi tillsammans vad vi ska uppnå med städningen. Då bestämmer vi också vilken metod vi ska använda för att kontrollera att det är rätt nivå efter utförd städning.

Vad finns det för metoder för kvalitetskontroller?

Vi använder insta800 för visuell kvalitetskontroll. Den används för att alla parter ska ha ett objektivt och likvärdig metod för att genomföra en visuell kontroll. Risken är annars att olika personer har olika uppfattning om vad rent betyder. Insta800 innebär att man bedömer renheten på en skala 0-5. Denna kontrollmetod kan vi använda i stort sätt i alla lokaler.

Ibland räcker inte visuell kontroll, då kompletterar vi med vetenskapliga metoder för kvalitetskontroll. Det kan vara tex ATP-provtagning, partikelnivåmätare eller mikrobiologisk kontroll. Tillsammans väljer vi ut rätt metod anpassad till verksamheten.  I detta blogginlägget kan du läsa mer våra certifierade ATP-provtagare. Vanligtvis används dessa metoder i olika typer av produktionsmiljöer och forskningsmiljöer. Men nu under coronapandemin räcker inte alltid visuell kontroll på kontor eller i allmänna lokaler. Då kan även ATP-provtagning användas där. Detta ger en extra trygghet för dem som använder lokalen.

Varför ska man använda sig av kvalitetskontroll?

I vissa fall är det ett lagkrav eller ett regelverk som bestämmer vilken renhetsnivå det måste vara. GMP för läkemedelsproduktion, ISO14644 för renrum och SS 8760014 för hälso- och sjukvård. Ibland krävs det också vetenskapliga bevis att städmetoden kommer att uppnå rätt resultat. Detta kallas för validering. Nu under covid-19 så kan vissa verksamheter, av arbetsmiljöskäl eller ekonomiska skäl, behöva säkerställa att städningen har avsedd effekt. Då använder vi vetenskapliga metoder för att validera.

Hur kan det vara bra för kunderna?

Med kvalitetskontroller säkerställer vi att vi levererar enligt avtal. Det är viktigt både för kund och för oss som leverantör. Det är en tjänst som vi tillhandahåller och ett mervärde som ger en trygghet för er som kund.

Kvalitetskontrollen är en del av alla våra tjänster. Är du intresserad av någon av våra tjänster kan du klicka nedan för att kontakta oss.

KONTAKTA OSS

Tryck på länkarna nedan för att följa oss på våra sociala medier:

Facebook

Linkedin

Instagram