PIMA erbjuder städning av datacenter och andra kritiska miljöer.

Detta inlägg tar upp hur PIMA genomför sin städning av datacenter och serverrum. För att städningen ska ske proffesionellt krävs rätt kunskap och utbildning.

Städning av datacenter – hur skiljer sig städningen gentemot ”vanlig” städning?

En otroligt viktig del vid städning av datacenter är vilken utrustning man tar med sig in i datahallen och serverrummen. Om man skulle städa datahallar eller serverrum med sin vanliga städutrustning skulle det kunna innebära en katastrof. Rätt utbildning och rätt utrustning är verksamhetskritiskt i detta område!

I datacenter pratar man om ESD, vad är det?

När man pratar om datacenter och serverrum så kommer man snabbt in på ESD. Vad är då ESD? Jo Electric Static Discharge är något vi alla lever med dagligen. Du kanske har sett och känt hur håret på armarna reser sig eller gnuggat en ballong mot håret för att sedan se ballongen fastna på väggen? Statisk elektricitet är ofarligt för vår hälsa men kan kännas obehagligt om man får en liten stöt när du nuddar någon eller något som är laddat av statisk elektricitet.

Hur påverkas datautrustningen av statisk eletricitet?

Datautrustning och speciellt integrerande kretsar kan lätt skadas om de råkar ut för en urladdning av statisk elektricitet vilket medför driftstörningar eller andra haverier i datahallen samt serverrummen. För att skydda sig mot just detta bör all utrustning som tas in vara ESD klassat. Även papperskorgen samt sopsäcken ska vara ESD klassad i dessa miljöer.

Rätt utrustning och utbildning – ett måste för städning av datacenter.

I dag finns det en mängd produkter för städning i datacenter som är just ESD klassade. Dammsugare som är jordade via sladden, slangen och chassit och är gjorda för att leda bort ström. Papperskorgar och sopborstar av konduktiv polypropylen, och även lågladdade sopsäckar finns att köpa. Olika kem och bland annat speciell golvpolish finns också framtaget för ESD klassade miljöer. Vanligt är även en ESD klibbmatta som fångar upp smutsen du har under skosulan när du går in i rummet.

Rätt utbildning av personalen krävs också för att få förståelse för de känsliga delarna i datahallar och serverrum. Tydliga instruktioner och rätt utrustning är väldigt viktigt när personalen ska in och utföra städningen. I vissa fall är det så pass känslig information och hög säkerhet på anläggningarna att personalen kommer att behöva bakgrundskollas via straffregistret eller annan typ av säkerhetskontroll innan arbetet kan börja. De bör även använda ESD klassade skor, undvika kläder med syntetmaterial samt betrakta all elektronik som känslig för just statisk elektricitet.

Hur bör du göra med städning av datacenter?

Att utbilda sin egen personal och ha ett fungerande system tar inte bara mycket energi och kraft utan kostar även mycket pengar. Du bör överväga att ta in experter inom området för säkerställd renhet då de tar ansvaret för att all personal är rätt utbildade, materialen och utrustningen är ESD klassad samt att bolaget ni anlitar har erfarenhet om just säkerställd renhet i datacenter.

Vi på Serviceföretaget PIMA har jobbat med säkerställd renhet och städning i kritiska miljöer i över 40 år och kan stolt kalla oss experter när det gäller städning i bland annat datacenter, datahallar och serverrum.

Vill ni veta mer om hur vi skulle kunna hjälpa er?

Läs mer om Säkerställd renhet

 

TIPS: Osäker om materialet är ESD klassat? Håll utkik efter den här symbolen!

ESD