Ny förebyggande metod; förhindra spridning corona

I och med det aktuella utbrottet av coronavirus med sjukdomen COVID-19, får vi ofta frågan, går det att minska risken för spridning? Vad kan man göra? I detta inlägg berättar vi om en ny förebyggande metod som vi arbetat med under ett antal år och som nu börjar uppmärksammas som den bästa metoden för att förhindra spridning.

Kan vi förhindra spridning av corona (COVID-19) och andra sjukdomar?

Hur kan vi förhindra spridning av corona? Är en av de stora frågorna för många runt om i världen. I dagarna uppmärksammar media i framförallt USA en ”ny” metod som minskar risken för spridningen av corona och andra virus och bakterier. Metoden har vi känt till i många år. Vi har framgångsrikt testat den sedan ett antal år tillbaka. Men som oftast är fallet så krävs det ett konkret behov för att ny teknik skall uppmärksammas och börja användas i större skala. Och nu börjar metoden verkligen få internationell uppmärksamhet och genomslag. Men innan vi berättar om metoden så kan det vara bra att förstå hur coronavirus och andra liknande sjukdomar sprids.

Hur sprids coronavirus?

Lite förenklat så sprids coronavirus genom att vi får i oss viruspartiklar via munnen, näsan och ögon. Oftast via kontaktsmitta när vi rör en yta där viruset finns med handen och därefter rör oss i ansiktet. Många ytor går nästan inte att undvika att röra så som handtag, ledstänger, knappen på mikrovågsugnen eller kaffemaskinen. Därefter kanske vi kliar oss i näsan, eller håller i frukten eller smörgåsen som vi äter och då har vi fått i oss viruspartikeln. Viruspartiklarna har landat på ytan efter att någon har nyst och spridit ut tusentals små droppar i luften som landat på ytorna.

Människor glömmer bort sig och gör fel

Självklart ska vi försöka förhindra att vi kliar oss i ansiktet. Vi ska också följa alla råd om att tvätta händerna och desinficera händerna. Men vi är bara människor och tyvärr så kommer vi att glömma bort oss och bara råka göra bort oss.

Hur minskar vi risken för smittspridning i lokaler där många vistas?

Grundläggande hygienrutiner och återkommande städning och desinfektion minskar risken. Det är extra viktigt i situationer med en smittsam sjukdom att städningen utökas med extra rengöring och desinfektion. Det ställer också högre krav på rutiner för att säkerställa arbetsmiljön för lokalvårdarna.
Här nedan kan du läsa om hur den regelmässiga städningen utökas med rengöring och desinfektion vid smitta.

Rengöring och desinfektion

Men städning är en färskvara. Om någon med smitta nyser efter utförd städning så kan problemet vara tillbaka. Det är i dessa lägen som desinfektionen kan bytas ut mot en aktiv ytbehandling som hela tiden bryter ner virus och dödar bakterier.

Ny metod för att förhindra spridning av corona

Den nya metoden går ut på att ytorna i sig bryter ner viruspartiklar och dödar bakterier. Metoden är välbeprövad och är godkänd i EU och många delar av världen. Protokoll finns att tillgå vid intresse. Metoden innebär att viruspartiklar och bakterier som landar på ytan bryts ner med hjälp av att solljus (även artificiellt ljus) reagerar med ytbehandlingen på själva ytan och därmed bryter ner virus och avdödar mikroorganismer. Det går snabbt och är effektivt.

Metoden uppmärksammas just nu i media där chefsläkaren för president Obamas administration intervjuas:

Intervju med Obama administrationens läkare i FoxNews

Intervju med Obama administrationens läkare i CNBC

Vill du veta mer om metoden?

Läs frågor och svar om metoden

Kontakta oss om ni vill veta mer om hur vi kan hindra spridning av coronavirus och andra sjukdomar, eller ta del av testprotokoll.

Kontakta oss